Презерватиран морал

Днес с шумно обсъждане по форуми и интернет седянки тръгна кампанията "Презерватирай се":



Група псевдо-моралисти му направиха супер реклама и настойчиво вдигаха рейтинга на клипа цял ден, което е доста похвално.

Аз лично съм далеч от мисълта, че този клип е някакво велико творение и че ще остави някаква следа в историята на социалните кампании. Виждам, че е един обикновен, непретенциозен клип, ясно и точно таргетиран, с ясни и конкретни цели. И като такъв си върши работата.

Ама не бил достатъчно естетично изискан, ама не бил професионално направен, ама не бил морален, ама много профанизирал.. Извинявайте, ама живеем в 2010 година - когато във всяка къща има 24 часа порно, интернет бъка от брутални клипчета, гледаме голия задник на азис по билбордите, а ученички правят стриптийз пред директорския кабинет...

Обвиненията в аморалност и профанизация към този клип са абсурдни. А търсещите естетическо удоволетворение е хубаво да се сетят, че май тази кампания няма за цел на никого да доставя каквото и да е естетическо задоволство. Е как може да обвиняваш някой, че не е постигнал нещо, което никога не е целял?

За капак на всичко в Дневник публикуваха как трябвало да се направи подобна кампания. И постнаха 4 клипа, кой от кой по-самоцелни и по-неефективни. Бас ловя, че посланието на "правилните" клипове няма да достигне и до една десета от тази таргет група, до която ще достигне посланието на "пошлия" български клип.

За мен е несъмнено, че кампанията ще получи много бързо вниманието на целевата си група. Това, за което не си залагам главата е, че ще е достатъчно убедителна. Разбира се, няма и как с една реклама да се реши проблема. Но и няколко деца да я запомнят, все ще е добър резултат. Струващ си 11-те хиляди похарчени лева.