Смисълът на грешките и силата на въображението

Дж. К. Роулинг изнася тази завладяваща реч пред завършващите студенти в Харвард през 2008.



Ето и двата момента, които най-силно ме впечатлиха:

"Много хора предпочитат да не използват въображението си. Предпочитат да си седят комфортно в рамките на собствения си опит, без да се почудят как ли биха се чувствали, ако се бяха родили други. Те отказват да чуват писъци, или да погледнат в клетките, те си затварят съзнанието и сърцата за всяко страдание, което не ги касае лично, отказват да разбират.

Може и да съм изкушена да завиждам на хората, които живеят така, само че не мисля, че те имат по-малко кошмари от мен. Да избереш да живееш в това тясно пространство води до мисловна агарофобия и това причинява друг вид мъчения. Мисля, че тези, които отказват да използват въображението си срещат повече чудовища. И често се страхуват повече.

И още повече, тези които избират да не съчувстват помагат на истинските чудовища. Тъй като дори и да не вършим нищо лошо, ние се единяваме със злото, чрез собствената ни апатия."

"Ако изберете да използвате статуса и влиянието си и да повдигнете глас от името на тези, които нямат глас; ако решите да се идентифицирате не само със силните, но и със тези, които нямат сила; ако запазите способността си да се поставяте на мястото на тези, които нямат вашите предимства, тогава не само вашите горди семейства ще се радват на вашето съществуване, но и хиляди и милиони други хора, чиито живот сте помогнали да се промени. Нямаме нужда от магия, за да променим света, ние носим цялата сила вътре в себе си: имаме силата да си представяме доброто."

2 comments:

  1. Ники, това ми дойде много добре. Впечатлен съм силно от мъдростта й. Благодаря ти, че го сподели.

    ReplyDelete
  2. Майстор разказвач е, няма спор ;) Знае как да те завладее.

    ReplyDelete