Презерватиран морал

Днес с шумно обсъждане по форуми и интернет седянки тръгна кампанията "Презерватирай се":



Група псевдо-моралисти му направиха супер реклама и настойчиво вдигаха рейтинга на клипа цял ден, което е доста похвално.

Аз лично съм далеч от мисълта, че този клип е някакво велико творение и че ще остави някаква следа в историята на социалните кампании. Виждам, че е един обикновен, непретенциозен клип, ясно и точно таргетиран, с ясни и конкретни цели. И като такъв си върши работата.

Ама не бил достатъчно естетично изискан, ама не бил професионално направен, ама не бил морален, ама много профанизирал.. Извинявайте, ама живеем в 2010 година - когато във всяка къща има 24 часа порно, интернет бъка от брутални клипчета, гледаме голия задник на азис по билбордите, а ученички правят стриптийз пред директорския кабинет...

Обвиненията в аморалност и профанизация към този клип са абсурдни. А търсещите естетическо удоволетворение е хубаво да се сетят, че май тази кампания няма за цел на никого да доставя каквото и да е естетическо задоволство. Е как може да обвиняваш някой, че не е постигнал нещо, което никога не е целял?

За капак на всичко в Дневник публикуваха как трябвало да се направи подобна кампания. И постнаха 4 клипа, кой от кой по-самоцелни и по-неефективни. Бас ловя, че посланието на "правилните" клипове няма да достигне и до една десета от тази таргет група, до която ще достигне посланието на "пошлия" български клип.

За мен е несъмнено, че кампанията ще получи много бързо вниманието на целевата си група. Това, за което не си залагам главата е, че ще е достатъчно убедителна. Разбира се, няма и как с една реклама да се реши проблема. Но и няколко деца да я запомнят, все ще е добър резултат. Струващ си 11-те хиляди похарчени лева.

6 comments:

  1. Хайде!Ела -без презерватив, да видим как е, а?

    ReplyDelete
  2. Въпросният клип струва 10,000 лв и е продуциран от Камен Воденичаров (или фирмата му, не разбрах точно). Ти като 1) данакоплатец и 2) нормален милсещ човек би трябвало сериозно да се позачудиш струва ли си парите или не. Освен, че е напревен супер елементарно и грозно (т.е. засяга естетическите ми разбирания за това кое "става" и кое "не става", клипът не е издържан от фактологическа гледна точка. Не обяснява изчерпателно 1) как човек може да бъде заразен, 2) какво да прави, че да се представи и 3) въобще как да разбере дали Е. Естестиката настрана (на вкус и на цвет приятели нема), аз се чудя кои са тези хора, които са го одобрили. Щото всеки човек с елемнтарни познания за ХИВ/СПИН може да види сериозни пропуски в него. Не знам "експертите" на МЗ къде са спали докато са го гледали. На мен лично ми изглежда като "бе-камене-тука-имаме-едни-пари-да-взимаме"...

    ReplyDelete
  3. ох, ники, извинявай. изморена съм и писах бързо и имам 120 грешки в горния коментра. разбираш ме.

    ReplyDelete
  4. а! и най-важното... ако тази кампания е по случай 1ви декември... off-point... ама ТОТАЛНО. сори за спама.

    ReplyDelete
  5. @лилия - идвам ;) а какво ще гледаме?

    ReplyDelete
  6. @ петя - Петя, благодаря за мнението. Аз малко се различавам обаче.

    Първо аз съм малко зле с фактологията:
    1) Дали изработката на клипа си струва парите, нека кажат експертите.
    2) Как Камен е избран и дали е взел нечестно пари уви също не знам, за това не коментирам.
    3) Доколото разбирам тези пари не идват от държавния бюджет така, че данъкоплащащата ми душа спи спокойно.

    А по отношение на това дали клипа си струва:
    - Виждам ли някаква новаторска идея или подход?- Не
    - Има ли някакво дълбоко или морално послание? Не
    - Доставя ли ми някакво удоволствние, обогатява ли ме мен? Не
    - Защитава ли някакви глобални идеи? Не
    - Съдържа ли много полезна, точна и добре формулирана медицинска информация? Не
    - Това ли е най-добрия клип, който мога да си представя по темата? Не.

    НО, изпълнява ли си поставените цели? Според мен да. Ето това има значение - другото просто няма значение!!

    Така, че ако ме питаш дали си струва 11 хиляди лева според мен - да, чисто от етична гледна точка, както и от икономическа (ако този клип предпази няколко деца от заразяване, това спестява на държавата, която е дала 0 лева за клипа десетки хиляди левове за лечение).

    ReplyDelete