Държава, църква и ценности.

Одавна не бях гледал толкова много телевизия все на политически и социални теми. Ама така ми се случи, хем да съм болен пред телевизора, хем да съм огладнял за тези теми.

Та днес, докато Канал 1 въртяха между протестите и избора на патриарх, чух доста бисери от устата на водещия Горан Благоев. Два ми останаха в главата за по-дълго:

"Във време на криза изглежда властта неистово се нуждае от църквата." (казано с голям апломб и намек за непреходния смисъл на църковната институция)

Да така е, но не защото църквата ще помогне на държавата и хората да излязат от кризата, а защото по време на криза политиците имат нужда от смирение, за да оцелеят. А основната цел на църквата е да налага смирение. При това открито, наричайки го добродетел.

Днес патриархът говори страшно много за смирението и сравни народа със стадо овце, което той трябва да обедини и да му стане пастир. Лейм ;(

"Щастието тези хора няма да намерят на площада, а в храма."

Със сигурност тези хора няма да намерят щастието на площада, факт. Но няма да го намерят и в храма. Там ще намерят смирение.

Щастие ще намерят при любимия си човек, този на който вярват и обичат толкова, колкото себе си.
Щастие ще намерят, когато изградят честни и открити, основани на взаимоуважение отношения с хората около себе си.
Щастие ще нямерят с колегите си на работа, когато работят в екип и постигнат неща, които никой от тях нe може да постигне сам.
Щастие ще намерят в себе си, когато се развиват и всеки ден стават по-разумни, по-способни и по-стойностни хора, от които обществото има нужда.

3 comments:

  1. Оздравя ли вече? Образът на Господ като добрия пастир не е измислен от нашия политически елит. Взпреки че съм съгласна с всичко, което си написал, истината е, че във времена на криза, хората се обръщат към вярата. Не мисля, че тези, които влизат в храма да се помолят, непременно са овце, които не могат да сформират собствено мнение. Адмирации за абзаца за щастието на финала...

    ReplyDelete
  2. Със сигурност образа на Господ като добрия пастир не е измислен от Бойко или Неофит.. За добро или за лошо нищо в христианските ценности и православната църква не е дело на нашия политически елит. Но това не го прави по-приемливо в сегашната ситуация при нас.

    А за хората, те имат нужда преди всичко от вяра и надежда, и ако не могат да я намерят около себе си или в държавата, разбира се, че е нормално да се обърнат към църквата. А тя е винаги готова да я даде.. но иска и нещо да си вземе в замяна.

    ReplyDelete
  3. А за абзаца за щастието, той си дойде спонтанно.. някакси дълбоко стаен в мен е стоял и е чакал да излезе :)

    ReplyDelete