Гравитационни лещи и Тъмна материяПърво няколко думи за снимката, която сама по себе си е доста вълнуваща. Тя се състои от 3 части - основната е направена от Хъбъл, насложена е с рентгенова версия (червеното петно) направено от друг космически телескоп Чандра и след това е насложена с теоретична снимка на дистрибуцията на тъмна материя (синьото петно) изчислена от учените.

Снимката представлява сблъсък на 2 галактически купа разминаващи се със скорост близо 5000 км/с (18 млн км/час). Всеки от тях се състои от няколкостотин галактики, междугалактическа плазма (червеното петно) нагорещена до 100 млн градуса и тъмна материя (синьото петно). Ядрата на двата купа са минали едно през друго преди около 100 млн години, но и "сега" все още части от куповете (основно плазмата) си взимодействат.

А сега и за научната стойност на снимката.

Знае се, че в галактическите купове има гравитационни сили, които изискват повече материя отколкото виждаме. Значи или има допълнителна материя или гравитационните закони работят по различен начин на големи разстояния. Оказва се, че тази снимка силно накланя везните към наличието на допълнителна "тъмна" материя.

В случая на разминавания между галактически купове се случва нещо интересно - галактиките и тъмната материя (ако има такава) се разминават почти безпрепятствено. Междугалактическата плазма (която съдържа огромната част от видимата материя в един куп) на двата купа си взаимодейства при сблъсъка и се забавя. С една дума, ако няма тъмна материя, огромната част от общата материя в купа е събрана в червеното петно и е изостанала от галактиките (ето видео симулация на сблъсъка)

Когато се погледне през галактическия куп към отдалечените галактики зад него обаче се оказва, че средно статистически те имат по-елиптична и разтеглена форма отколкото останалите галактики. Това показва, че образите на тези галактики са изкривени от наличието на голямо количество материя между далечната галактика и нас. Това явление, предсказано още от Айнщайн, се нарича слаба гравитационна леща. Оказва се, че статистически най-изкривени са галактиките, които се намират зад сините петна - т.е. там има най-голямо количество материя. Това е тъмната материя, която заедно с галактиките е изпреварила плазмата по време на сблъсъка и сега изкривява светлината от отдалечените обекти. Ако нямаше тъмна материя, най-силно изкривени трябваше да са образите зад червените петна, където има най-много видима материя.

Засега все още много се спекулира каква е тази материя, която е основна във вселената, но остава невидима за нас. Твърде вероятно е това да е форма на материята, която все още не сме открили, тъй като нито една от познатите ни форми (неутрино, черни дупки, звезди джуджета, планети, студен газ, и т.н.) не изглеждат вероятни.

Впечатляваща снимка - красива, величествена, вдъхновяваща и съдържаща изключително ценна информация за нашата вселена.

No comments:

Post a Comment