За края на света

На 12 ноември в 00:12 часа ще се състои и премиерата на един доста очакван напоследък филм: "2012", в който се сбъдва най-новото предсказание за края на света - този път според календара на маите.

Май почва да се създава поредната психоза за края на света.

По този повод National Geographic правят кратка ретроспекция на 10 неупешни предсказания за края на света.

Любимите ми 2 са:

- На 5 май 2000 5 планети, слънцето и луната се нареждат в една линия спрямо земята (не, че на 4-ти е било много по-различно де :). Уви, "очакванията" за грандиозни климатични промени и тежки наводнения не се случват.

- На 10 септември 2008 пуснаха в действие Големия Адронен Колайдър. Цял ден ни занимаваха дори в централните новини с това, как "учени" предвиждали, че може да се създаде черна дупка, която да изяде земята. Уви и това не стана, но да не забравяме, че експериментите там се подновяват много скоро :)

Още в древни времена хората, ставайки свидетели на вулканични изригвания или астероидни взривове, са предвиждали края на света да настъпи скоро. И за тогавашното време, това звучи разбираемо и нормално.

Но в 21-ви век да има все още много хора, които се плашат от настъпването на 2000-та година или от това, че през 8 век маите са написали календар, който (най-вероятно не) свършва на 21 декември 2012... е това вече е малко ненормално.

И показва, че има твърде много хора, които не разбират дори малко света, в който живеят.

Тъжно. Но дано филма да е готин, както обещава :)

No comments:

Post a Comment