Шоколад или ябълка?

Отговорът е уж лесен - всеки може да каже кое ще му донесе повече наслада.

Оказва се, обаче, че разликата в очакванията за насладата, която ще изпитат хората се разминава донякъде с реалността. И разминаванията могат да бъдат предвидени по два начина:
- Като предварително се тества несъзнателното отношение към двете;
- Като предварително се наблюдават несъзнателните изрази на емоция (мимики, жестове, гримаси) при вида на двете.

И в двата случая - и теста и страничните наблюдатели - дават по-точна оценка за крайната емоция, която човек ще изпита, отколкото собствените му очаквания.

Т.е. знанието за емоцията и нейния интензитет го има в нас, но без нужното самопознание, остава недостъпно за разумните ни очаквания. Остава или да вярваме повече на интуицията си (още по-сложно става.. ) или да се самопознаваме по-добре. А за второто - помагат и съветите на хората около нас, които ни наблюдават.

1 comment:

  1. http://www.ted.com/talks/dan_gilbert_asks_why_are_we_happy.html

    ReplyDelete