БТВ, НЛО, БАН и извънземните

Вчера и днес случйно докато прехвърлях програмите съзрях фундаменталното предаване на БТВ - Големите Загадки - с тема: "Има ли извънземни?" или нещо такова.

От всичко, което видях за пореден път се убедих, че БТВ отива все по-далеч от това, кеото според мен поне лежи в основата на една (имаща претенции за обществено отговорна) медия - да информира по въможно най-пълен и обективен начин. За пореден път се убедих, че за БТВ е важно да прави повърхностен продукт, който да привлича вниманието чрез сензации, скандали и мистерии, а не чрез задълбочен анализ и представяне на разумни гледни точки.

Та по въпроса за НЛО и извънземните - за които БТВ се опита да ни убеди, че са едно и също и че едва ли не няма как да не са навсякъде около нас. Ето малко непредубедени факти, за разлика от свободните съчинения на БТВ:

- НЛО обикновено се вижда нощем, когато по принцип нищо не се вижда добре и в огромната част от случаите са неидентифицирани светлини - примерно от фенер (от ония китайските), балон, самолет, спътник, планета, падаща звезда, светлина от дискотека или нещо подобно.

- Случаите на НЛО са краткотрайни и единични - никога не се повтарят с някаква систематичност или са достатъчно дълги, за да могат да бъдат проучени.

- Според Френската космическа агенция, която единствена в света е публикувала всичките сигнали за НЛО, около 22% от сигналите са с необяснен произход (което е различно от необясним произход).

- Тук таме има и сериозни сигнали за НЛО. Най-добре са описани може би тук.

- За всяко едно НЛО най-силната и неопровержима причина, че идват от извънземни цивилизации е, че няма достатъчно добро обяснение какъв точно е източникът им. Е, на това аз му викам направо неопровержимо доказателство.

- Въпреки огромното количество телескопи, сателити и астрономи-любители, които наблюдават небето денонощно и засичат какви ли не миниатюрни явления, никой не е засякъл досега летяща чиния да идва към земята.

- Никоя система на за национална отбрана не е съобщавала, че е засякла летяща чиния. Но, разбира се, обяснението е, че стотици години вече информацията е засекретена и ни държат в ужасна заблуда.

- Странно защо сигналите за НЛО се появяват долу горе през последните стотина години, когато са изобретени масово машини за полети в небето и се появяват много изкуствени източници на светлина. Преди това НЛО почти няма.

При това положение, който иска да си вярва, че извънземните са кацали на земята, нека си вярва. А който смята, че има здрав разум, да прецени какъв е шансът НЛО да има нещо общо с извънземни.

И накрая нещо за извънземния живот. Огромната част от учените астрономи, космолози, физици и биолози вярват, че няма причина животът на земята да е уникален. Може скоро да има и доказателства за извънземен живот в Слънчевата система. От жив организъм до цивилизация, разбира се, има голяма разлика - но няма причина да се смята, че има нещо уникално в земната еволюция. Изглежда абсурдно да сме сами във Вселената!

И това, че науката и здравият разум опровергава връзката на НЛО с извънземен живот, не е защото не вярва в съществуването му - напротив много учени си задават всъщност въпроса - защо още не сме открили следи от такъв живот и разум! Трябва да го има и на друго място в тази огромна и хомогенна Вселена!

P.S. Докато БТВ излъчва предаването Големите Загадки, по същото врме БНТ излъчва поредицата "Виж БиБиСи". Нека всеки сам прецени, кой продукт и коя телевизия е по-смислена.

P.P.S. Онзи елемент, Лъчезар Филипов е много странна птица. Много ми е странно как може да е ръководител на секция Астрофизика и Космическа динамика към Институт за Космически Изследвания и Технологии в БАН. Дали има нещо общо с това, че е син на бивш министър председател? БТВ на страницата им не може да се намери никаква информация за смислена работа, която да са свършили. Жалко :( За сметка на това, човекът дава култови интервюта в какви ли не медии.

No comments:

Post a Comment