За кого се отнасят етичните норми

Ето краткото ми въведение за поредната Нетейдж философска сбирка в четвъртък. След това ще допиша и интересните неща, които сме си казали :)

Предлагам темата за следващата ни сбирка да е „За кого се отнасят етичните норми”

Всеки от нас знае, споделя и вярва в етични правила и норми. Най-кратко казано, етиката се занимава с това, кое е правилно и морално в поведението ни и отношенията ни с другите...
Моят въпрос е: поведението и отношението към кого?
По интуиция знаем, че етичните правила се отнасят за отношенията ни с други хора. Но дали не можем да помислим за по-добро определение към кого се отнасят етичните норми.
Например, отнасят ли се етичните норми по един и същ начин за:

  • Животни (етично ли е да убиваме за да се храним; етично ли е да използваме животните за експерименти с лекарства; етично ли е да гледаме животни като домашни любимци; а като източник на храна;)
  • Живи същества като цяло (етично ли е да убием цвете (ако въобще може да се убие цвете), а плевел, а плъх; етично ли е да си вземем котка, която да убие плъха)
  • Хора от различни раси, религии, националности
  • Неморални хора (трябва ли да сме етични към хора които не споделят етичните принципи)
  • Ненормални хора и/или малки деца (които спадат несъзнателно към групата на неморалните хора)
  • Неживи хора (етично ли е да изхвърлим любимите предмети на починал човек, етично ли е да не посетим гроба му)
  • Неживи предмети (етично ли е да изхвърлим детска кукла на боклука; етично ли е да изгорим снимки; етично ли е да изхвърлим компютър способен да надиграе всеки шахматен шампион)
Предложението ми е по-скоро да обсъдим има ли общи признаци с които да определим кое същество заслужава етично отношение и кое не, отколкото да се фокусираме върху някой от конкретните въпроси по-горе. Надявам се да допринесете с още много примери, които да могат да ни помогнат да стигнем да някаква дефиниция.

No comments:

Post a Comment