Забравяне на емоции

От доста години се знае за 2 малки бадемовидни зони в мозъка, наречни амигдала (което идва от гръцката дума за бадем...), които са отговорни за разпознаването и запаметяването на разлини човешки емоции.
Освен това се оказва, че тези региони в мозъка се развиват с възрастта. Докато сме още деца, амигдалата е по-адаптивна и позволява по-лесно да се изтриват спомени за емоции и събития свързани с тях. С времето това става все по-трудно.

Е, сега учените са открили причината и са накарали няколко възрастни плъхчета да забравят за травматични събития (които пак учените са им вкарали в главата), от които са изтръпвали само при създаване на асоциация за тези събития.

При нас хората, не е нужно учени да ни вкарват травматични емоционални асоциации, от които не можем да се отървем лесно.. но може би могат да ни помогнат да ги забравим.. В този контекст сюжетът на култовия филм "Блясъкът на чистия ум" придобива допълнителен чар :)

Засега обаче ще трябва да се научим да извличаме опит и знания от тези емоции, които да ни помагат в бъдещи решения. За да може амигдалата да си оправдае еволюционното предназначение ;) Поне докато не се научим да моделираме функциите й и при хората.

No comments:

Post a Comment