До Варна и обратно със самолет

Днес имах честта да пътувам с БГ ер от София до Варна след 8 годишно прекъсване и установих, че там нещата малко са се ъпгрейднали.

По този повод реших да си направя едно субективно сравненийце между двете самолетни алтернативи за уикенд туризъм по маршрута София - Варна - София.

Ето и критериите по реда на значимостта им:

Цена: Може да е сравнима с автобус и в двата случая. За Уиз резервацията трябва да се направи поне няколко седмици по-рано. За БГ по-рядко може да се намери евтин билет особено за отиване и връщане, но за сметка на това може и няколко дена преди полета.

Разписаниe: БГ печели. Повече полети, всеки ден и с по-удобни часове ;) Но евтините билети са само за някои полети.
При Уиз има по-голям шанс самолета да закъснее - тъй като е вързан за други полети.

Резервация и покупка: При Уиз е много лесно и интуитивно да откриеш кога има полет и на каква цена. Покупката е много лесна и с кредитна карта и по банков път.
При БГ е много по-трудно да откриеш кога има евтин полет (защо???), покупката е сравнително лесна, може да се използва еPay.

Самолет: Airbus A320 (Уиз) срещу BA 146-200 (БГ). Като цяло при нормални условия в поведението на двата самолета няма особена разлика при излитане, кацане и във въздуха (мда.. BA не е ужаса An-24).
Но все пак имаше 1-2 момента в които BA-то издаваше ужасяващи стържещи металически звуци, които те караха да се размислиш ;) Забавно е също когато от BA-то изкарат малка метална стълбичка с 8 стъпала, за да слезеш :)

Багаж: При БГ 20 кг са включени в цената на билета, при Уиз искат сериозна сума за толкова багаж.

Обслужване: Стюардесите в Уиз обслужват по-добре, но в БГ има кроасанче, сокче и кафе :)

Тъй като Уиз доста го закъсаха с разписанието напоследък (излитане 6:30 сутринта в петък от софия? не, мерси!) се радвам че БГ ер предлага нелоша алтернатива :)

No comments:

Post a Comment