Измисляме ли си знание? Психологически илюзии.

Продължение на темата с илюзиите.

Всъщност си е толкова човешко - да търсим форми, явления, причинно следствени връзки дори и там където ги няма - да подредим милионите звезди по небето и да рисуваме съдбите си с тях. Да търсим следите на дяволи и ангели, с които да осмислим поведението си. Да сложим човешко лице на марс. Всичко това прави света, в който живеем по-уютен, по-значим и по-човешки.

Човешко е, но не помага много на човечеството. Еволюционен парадокс?

Ето един TED talk, в който се разкриват няколко психологически илюзии (с бг субтитри). Особено добра е песничката, която върви на обратно :)Ок, не са много хората, които вярват в точно тези психологически илюзии, но концепциите се показват най-добре с крайни примери.. а който му трябват по-реални - да се огледа около себе си - всеки ден купища хора около нас си измислят знание, без дори да си помислят да го проверят.

2 comments:

 1. Ахххаа - много добър TED talk ;)
  Тази Кейти накрая ми хареса :)))

  Психологическите илюзии правят света ни по-интересен. И по-разбираем.
  Пък и стимулират фантазията.

  А колкото до фантазията, нима науката не се нуждае именно от нея?
  :)

  ReplyDelete
 2. :) Съгласен съм с това, което казваш :) само с 1 не съм съгласен - мисля си, че психологическите илюзии не правят света по-разбираем.. даже точно обратното.

  А за фантазията - ами да, креативността, откриването на нещо в нищото е изключителна човешка черта. Уникална. Но това е само първата стъпка към знанието. Втората е съмнението и проверката :)

  Това разбира се, ако вярваш като мен, че релаността (до голяма степен) се състои от факти :)

  ReplyDelete