Живот на Марс

През последните години учените се борят през няколко години да откриват и след това да опровергават наличието на следи от живот на Марс.

Последното откритие отпреди няколко дена е, че в атмосферата на Марс има метан.... който се обновява постоянно (виж повече). На земята 90% от метана е продукт на живи организми и 10% на геологически процеси. Дали на Марс е подобно все още не се знае.

И все пак това дава надежда, че на Марс могат да се открият не просто следи от някогашен живот, а истински, живи, размножаващи се организми, които са си намерили някоя топла ниша под повърхността на тази не много гостоприемна планета, където да се развиват.

Ако това се окаже истина, следващата стъпка ще е да се провери можем ли да разберем дали живота на Марс и Земята има общ прародител, след което се е разпространил на двете планети или пък е възникнал напълно независимо на всяка една от тях.

Ако по някакъв начин открием, че е второто (което май няма да е никак лесно :), това като че ли доста ще улесни отговора на фундаменталния въпрос - има ли живот и на други места в Вселената.

No comments:

Post a Comment