Инфлация във Вселената

Едно чудесно и много достъпно обяснение (особено ако човек не е спал много в часовете по физика и астрономия) за една от най-забележимите космологични идеи на миналия век. Директно от създателя й - Алан Гут :)



Това са 12 десетминутни серии на английски, в които се говори за това какво е космическа инфлация, защо е вероятно тя да се е случила наистина, а накрая за бонус има и малко коментари по темата за тъмната енергия и как може тя да бъде обяснена :) След края на всяко филмче в долната част се появява линк към следващото.

Това е моето резюме на първите 4-5 части, които са основните за обяснението на теорията:

1) Инфлационната теория силно намалява изискванията към началните условия на Големия взрив.

2) Инфлацията създава всичката енергия и материя във Вселената. Напълно реално е в началото Вселената да е притежавала нищожна или дори нулева енергия. (А кога ще си създадем вселена в лаборатория.... )

3) Инфлацията позволява на Вселената да бъде хомогенна и да притежава точно толкова маса, че да не се разшири изключително бързо, но и да не се свие от собствената си маса твърде бързо. Така че да могат да се появят галактики, звезди, планети и ние :)

4) Инфлацията представлява моментно състояние на част от материята, в който момент тя в притежавала отрицателно налягане (?!), което създава отблъскваща гравитация :) За изключително кратко време (10 на степен -35 секунди) тази материя се разширява под влиянието на отблъскващата гравитация експоненциално около 10 на степен 26 пъти. И оттам нататтък вече 13.75 милиарда години Вселената просто бавно си расте и изстива :)

5) Докато пространството инфлационно се разширява, постоянно се създавава нова материя (позитивна енергия) и се увеличава енергията на гравитационното поле (отрицателна енергия) в "новото" пространство. Но като цяло количеството енергия (материя + гравитация) се запазва непроменено. С две думи - от нищото се създават едновременно материя и гравитация - малко като правителство, което печата пари, а цените се вдигат. Всъщност е напълно възможно да живеем във Вселена, в която общото количество енергия е нула.

6) Инфлацията не е доказана, но засега пасва добре с останалата информация, която имаме за Вселената и няма друга теория, която да описва по-добре как Вселената е станала такава каквато е, но това не значи, че няма да се намери такава.

Сега вече мога спокойно да почна да чета книгата му за инфлационната вселена.

No comments:

Post a Comment