Джон Тери - татко, развратко или футболист на годината

Фактите за Тери:

- Капитан на националния отбор, боец и лидер, популярна обществена "звезда". 29-годишен: точно 2 дена по-малък от мен :)
- Преди 6 месеца е избран за баща на годината в цял свят. Казва: "Семейството е целия свят за мен и тази награда ме прави много горд."
- Преди няколко месеца започва интимна връзка с "най-добрата приятелка" на жена си и майка на детето на дългогодишния му съотборник - Уейн Бридж.
- Миналата седмица точно преди News of the World да публикува историята за това, Тери издейства съдебна забрана тази история, както и самата забрана, да не се публикуват. Една седмица по-късно забраната е отменена.
- Според вестника, свалките започнали още преди години, а през септември двамцата са си направили и дете, явно нежелано, след което Тери е покрил разноските за аборта.
- Слуховете усилено твърдят, че сега семейството му е пред разпад, а футболната асоциация го заплашва да му отнеме капитанската лента и да го изгони от националния отбор за световното първенство.

Заключенията

На пръв поглед всичко е ясно - един богат перверзен самозабравил се тип се подиграва с всички обществени, семейни и лични ценности на хората около себе си. Е да, ама не всичко е ясно.

Това, което мен ме смущава в тази история е, че всичко и всички в нея са сбъркани. И проблема не е в един лош човек, а в цялата ценностна система, която ни насаждат.

- Що за малоумие е да правиш конкурс татко на годината (мисля, че и в БГ има подобно извращение вече)? Не е ли смисъла на това да си татко в това да даряваш обичта си на своето дете, а не да обикаляш телевизии и медии да печелиш обществената обич и признание?

- Ако приемем, че смисъла на такива конкурси е да вдъхновят повече хора да бъдат добри татковци, то как аз трябва да се вдъхновя от един свръхбогат футболист, който повече време е далеч от семейството си отколкото с него?

- Какво се случва със съвременния спорт и в частност футбол и защо все повече почва да ми прилича на някоя долнопробна кеч пародия? Откога започна кариерата ти на спортист да зависи от щастието на брака ти (който е провален по презумпция заради комерсиализацията на спорта, на когото трябва да подчиниш живота си)?

- Защо когато имаш лични семейни проблеми, трябва да се изпъчиш пред цял свят и да заявиш, че семейството е всичко за теб? Защо трябва постоянно да лъжеш и мажеш, за да влезеш в дрехите, в които безличните маси искат да те облекат?

- Как може да решиш, че със съдебна заповед, ще скриеш история, която вече е стигнала до медиите? И въобще когато си сгрешил, трябва ли да търсиш как чрез съда да се покриеш или е трябвало да мислиш малко по-рано?

- Що за общество е това, в което обществените личности тотално губят личния си живот? Той има ли свободата да търси щастието си или трябва да живее така, както масите искат от него?

- Какъв е смисъла от тази статия - с какво обществото става по-информирано или по-смислено след като прочете тази статия? Май единствения смисъл е да напълни джоба на собственика на вестника?

Всичко е сбъркано - и медиите, и обществените ценности, и спорта, и Тери в публичните си изяви. Вероятно и личния му живот, и семейството му, и "приятелите" им и те са сбъркани. Но това последното не ме интересува толкова, нито ми е работа.

А кое е правилно?

Ако все пак някой пита какво е правилно според мен:
- оставете човека да си реши личните проблеми;
- спрете да си купувате и да четете малоумни вестници като News of the World;
- вземете му лентата на капитан, защото той не може да е капитан в отбор в който ще играе с Уейн Бридж (и направете Джерард капитан :);
- оставете го да играе и да прави това, в което е най-добър. Те спонсорите ще го накажат достатъчно, заради факта, че не могат да ползват обществения му имидж за собствените си комерсиални облаги.

No comments:

Post a Comment